Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ & ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Τα πανηγύρια που γίνονται στην Ηρακλειά είναι τα εξής:

Το πανηγύρι της Παναγιάς στο ομώνυμο χωριό στις 15 Αυγούστου όπως και στις 21 Νοεμβρίου (στις 21 Νοεμβρίου δεν στρώνονται τραπέζια αλλά μπουφές)

Το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο χωριό στις 23 Απριλίου. Αν το Πάσχα είναι μετά τις 23 Απριλίου η γιορτή μεταφέρεται για τη Δευτέρα του Πάσχα

Το πανηγύρι του Αγίου Νεκταρίου στην Παναγιά στις 9 Νοεμβρίου

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη στον Άγιο Γεώργιο στις 8 Νοεμβρίου στο οποίο δεν στρώνονται τραπέζια αλλά μπουφές

Τα πανηγύρια αποτελούν γενικά ένα τρόπο διασκέδασης και εκτόνωσης των Ηρακλειανών καθώς επίσης και τόπο επικοινωνίας των κατοίκων.

Αναφορικά με τις εκκλησίες στα χωριά, αξίζει να αναφερθεί και η γιορτή του Αγίου Ιωάννη.

Στις 28 Αυγούστου παραμονή της Αποτομής της τίμιας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρομου, στις 7 το πρωί ξεκινούν από το χωρίο Παναγία νεαροί  και νεαρές μεταφέροντας την εικόνα του Αγίου Ιωάννη στο ομώνυμο σπήλαιο.

Τοποθετούν την εικόνα στο προσκυνητάρι και ανάβουν το καντήλι και κεριά. Σιγά σιγά κατά τη διάρκεια της ημέρας έρχονται στο σπήλαιο και οι υπόλοιποι προσκυνητές. Η εικόνα μένει στην σπηλιά έως το απόγευμα που θα πάει ο Ιερέας για να τελέσει τον Εσπερινό.

Στο τέλος μοιράζεται άρτο και τυρί. Οι νεαροί επιστρέφουν την εικόνα στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Παναγιά στην Ηρακλειά.